tisdag 25 maj 2010

FM 10 - The return of the FM

Det var ett tag sedan sist, men nu verkar motivationen ha kommit tillbaka lagom tills dess att fotbolls VM stundar. Har med andra ord åter tagit upp spelandet av FM och faktiskt den gamla "saven". Är alltså fortfarande Liverpool. Lade ner verksamheten tidigare på grund av tidsbrist, motivationsbrist men framförallt taktikbrist. Införskaffade ett lag som jag till stora delar är väldigt nöjd med. Ett lag som är väldigt anpassat för en 4-5-1 uppställning. Men när jag bestämde mig för att lägga spelet på hyllan hade jag kört fast. Liverpool, laget som vann champions league mot Real madrid blev utspelade av Hull, Burnley och Doncaster. Då brast det och jag tog paus.

Men hade en lång dag på jobbet och surfade runt, kom till slut in på FMSwedens hemsida och hittade där en 4-5-1 taktik som såg snygg ut. Testade den och vips så faller alla bitar på plats. Efter 23 spelade omgångar av premier league så leder Liverpool ligan på 53 poäng, en match mindre spelad än ligatvåan Arsenal som har 52 poäng. Men det mest glädjande är att laget håller tätt bakåt, 9 insläppta mål har det blivit vara tre av dessa släpptes in i bortamatchen mot Arsenal, en match som slutade 3-3. Laget är fortfarande inte helt komplett även om alla komponenter finns. Laget är väldigt ungt, exempelvis så är lagets äldsta mittback endast 20 år gammal, efter att Daniel Agger (30 år) lånades ut till Napoli efter att begärt att få röra på sig. Han ville redan flytta föregående säsong för att hitta ny utmaning, men beordrades att stanna. Vilket han gjorde utan att gnälla.

Ytterbackarna är det aningen bättre balans på. Veteranen Glen Johnson (30 år) slåss med den egna produkten Andrew Amos (20 år)om en plats på högerbacken. Och det ser ut som det har blivit ett generationsskifte. Men båda håller yppersta klass. Andra kanten där Emiliano Insua (26 år) får slåss med näbbar och klor för att hålla den egna produkten Mark Darlow (19 år) utanför startelvan.

Mittbackspositionen är fortfarande en huvudvärk, förra årets stora värvning Martin Sanchez (19 år) borde vara given, han har alla attribut för att vara en världsback, men det är något som låser sig. Han gör inte bort sig, men är inte alls så dominant som han skulle kunna vara. De andra två mittbackarna Stuart Dailly (20 år) och Ray Dean (19 år) är även de stabila utan att på något sätt briljera. Men nu ställer jag kanske orimligt höga krav på tre väldigt unga spelare. Men alla tre är med i sina landslags startelvor.

På mittfältet ser det väldigt stabilt ut. I det centrala mittfältet råder nästan överflödets förbannelse. Inför den här säsongen så såldes Javier Mascherano, då jag hade tänkt att satsa på mina två ungdomar Fabio Zimmerman (17 år) och Zivko Savic (20 år)och då jag redan hade förra säsongens överaskning italienaren Tiberio Guerente (29) som är betydligt mer mångsidig och billigare än Mascherano så fick Mascherano lämna. Real Madrid var villiga att hosta upp 17 mille pund. Dessa tre fungerar alla lika bra som bollvinnare, eller defensiva mittfältare och även dugliga som defensiva speluppläggare. Vidare på det centrala mittfältet hittar vi den som har potential att bli den samlande kraften på mittfältet, lagets framtida ledare, Alexandre Coeff (22 år, oerhört effektiv, både som bollvinnare och som box till box mittfältare. Väldigt hög lägsta nivå. På tillväxt finns även superlöftet Phillip Kessler (16 år) som redan knackar på dörren till att få kontinuerligt med speltid. Mycket målfarlig box-till-box mittfältare. Saknar Coeffs slitegenskaper men är mer målfarlig. Av de lite mer offensiva centrala mittfältarna hittar vi lagets själ Steven Gerrard (34 år) som börjar få mindre och mindre med speltid men fortfarande levererar. Gerrards roll som offensiv och kreativ kraft på mittfältet har i allt större grad tagits över av spanjoren Thiago (23 år) som under tre säsonger har spelat allt fler matcher och blivit allt bättre, men hans plats som startman har under säsongen blivit alltmer hotat av engelske jättetalangen Mike Bell (19 år) som utvecklats väldigt mycket de senaste åren, fungerar som defensiv speluppläggare, offensiv mittfältare och box-till-box mittfältare. Liverpools centrala mittfält är ett riktigt getingbo, och det ser ut att kunna bli så i många år framöver. Och då har jag inte ens nämnt mitfältets lilla flyttgumma, Jack Wilshere (23 år)som kan spela på samtliga offensiva mittfältspositioner, båda kanterna eller i mitten. Och har gjort det väldigt övertygande.

Yttermittfältet har inte samma överflöd som det centrala mittfältet, men det finns oerhörda toppar, då framförallt i den nyinköpte vänsteryttern, Manuel Rocha (23 år), köptes för dyra pengar men verkar väl värd varje penny. Målskytt, framspelare, slitvarg i ett. Betyder oerhört mycket för laget, har inte gjort en dålig match hittils. Bakom honom på vänsterkanten finns habile Gai Assulin (23 år) som även kan utnyttjas på högerkanten, och talangen Matthias Horn (18 år) och supertalangen Ernst Neumann (15 år), som trots sin ringa ålder fått prova på att spela seniorfotboll och gjort mycket bra ifrån sig.

Den andra kanten är inte riktigt lika vass, men där huserar mitt första köp Fernando Carini (21 år), som utvecklas och förbättras stadigt för varje säsong som går, är idag en väldigt duktig premier league ytter, och det finns mycket mer att ta av där. Bakom honom finns idag veteranen Juanfran (30 år)som alltid står för stabila insatser. Men risken är att Juanfrans spelatid kommer att minska då klubben införskaffat ännu en jättetalang, den här gången från Tottenham i form av engelsmannen Bernard Coulibaly (18 år) som har potential att blir något riktigt stort.

Då var det bara anfallet kvar, laget förfogar inte över många anfallare men konkurrensen kunde inte vara hårdare om den ensamma anfallsplatsen i startelvan. Just i detta nu står den mellan veteranen Fernando Torres (30 år) som fortfarande är en världsanfallare. Men ändå får han alltsom oftast se matcherna från avbytarbänken då superlöftet Mario Juarez (21 år) varit om möjligt ännu bättre. Bakom dessa två världsanfallare hittar vi Jordan Rhodes (24 år) som var en viktig kugge i Brighton när jag hade hand om dem. En intelligent och mångsidig anfallare som kanske saknar det där löpsteget som både Juarez & Torres besitter. Men är en mycket nyttig och kompetent premier league anfallare.

Det var Liverpools trupp säsongen 2014/2015, en trupp som jag är mycket nöjd över och om allt går som planerat kommer den att vara mer eller mindre intakt många säsonger framöver.

Känns skönt att vara tillbaka i FM-stimmet. Även om det inte kommer att vara speciellt länge. Mer om det en annan dag.

1 kommentar:

  1. Vilken härlig rapport. Ger nästan mig suget tillbaka. Härligt! Må du lyckas väl med dina talanger!

    SvaraRadera