fredag 26 mars 2010

Äntligen nya SJ-nytt


Så kom den då äntligen. Personaltidningen SJ-nytt som lagom till detta nummer har ändrat layout. Från att ha varit en ganska anspråkslös tidning i morgontidningsformat, ganska grå och färglös, så har man velat göra en ansiktslyftning. Mer färg och fräschare, det antar jag var målen. Mer färg har man lyckats med. Men också från att sett ut som vilken statsägd tidning som helst, vilken inte har sett förändringar sedan 1968, till ett skolprojekt från gymnasiet. Det är pappersmaterialet (glansigt och billigt), ihophäftandet av sidor, bilderna, formatet. Layouten påminner mycket om de där gratistidningarna som fanns att hämta i skivbutiker (på den tiden det fanns skivbutiker). Men all heder att man försöker att förändra tidningen. Och när de ändå var på förändringshumör hade man ju kunnat önska att de skulle kunnat ändra mer i innehållet. Tror det är mer notiser nu. Vilket är bra, då texter som har fler än 60 ord tenderar att bli propagandistiskt blaha som skulle få valfri diktator att känna sig stolt. Tänk vad uppfräschande det skulle vara att när man ändå intervjuar företagets VD, andra chefer och anställda också ställde "obekväma" frågor. Nu ställs det ibland vissa frågor som kan tolkas som lite ....mindre inställsamma, men då ställs det inga följdfrågor.

Detta skulle kunna stå med en intervju med VD'n Jan Forsberg:
Fråga - Är SJ förberedda inför konkurrensen?
Svar från VD - Ja det är vi.
Följdfrågan -.....nej det kom aldrig någon.

I det senaste numret så är det en stor intervju med Vd'n Jan Forsberg, som ger sin syn på den kommande konkurrensen. Han tror att SJ kommer klara sig bra, SJ är duktiga, och bygger man bara vidare så blir "vi" ännu bättre. En fråga behandlade de problem som spårtrafiken upplevt under vintern, och det enda som nämns är att det "arbetas på en åtgärdsplan". Inget om det förändrar något av besparingar, vad man har lärt sig osv. Alldeles för lite ifrågasättande alldeles för mycket ryggdunkade.

Det är innehållet som behöver fräschas upp mer än utseendet. Och hade det åtgärdats i samband med "ansiktslyfningen" hade jag kunnat leva med en gymnasial skoltidningsprodukt. Men får väl vara glad åt det lilla, notiserna kan ju vara intressanta. De känns trovärdiga. De är nu fler. Men annars känns nya SJ-nytt lika informativ och trovärdig som kvällstidningars larmartiklar om nya sjukdomar som du aldrig vetat om att du haft. Fast skillnaden är att nu är det i fyrfärgtryck.

1 kommentar:

  1. Du kan väl ansöka om att få göra tidningen själv och gräva lite som Ragge och Skägget..?

    SvaraRadera